Grillet camembert med varme jordbær og honning
Ingredienser til 4 personer:
- 1 hel camembert (250 g, grill-egnet)
- 300 g friske jordbær
- 1-2 spsk flydende honning
- 1 spsk balsamico-glace eller almindelig balsamico
- Lidt friskkværnet sort peber
- 30 g ristede valnødder eller mandler (kan udelades)
- Frisk rosmarin eller timian (valgfrit)
- Godt brød eller små grillede brødskiver
Fremgangsmåde:
🔥 1. Forbered camemberten:
- Fjern plastemballagen, men lad den gerne blive i sin trækasse (hvis den har én), eller læg den i et stykke folie.
- Lav et lille kryds i toppen og stik lidt rosmarin/timian i, hvis ønsket.
- Sæt den på indirekte varme på grillen med låg i ca. 10-15 minutter, til den er blød og smeltet indeni.
🍓 2. Grill jordbærrene:
- Skyl jordbærrene og behold gerne stilken på.
- Sæt dem på spyd (gerne flade grillspyd så de ikke drejer) eller grill dem direkte i en grillbakke.
- Grill 1-2 min på hver side over direkte varme, indtil de får let farve og bliver bløde – pas på de ikke falder fra hinanden.
🍯 3. Samling:
- Tag camemberten af grillen og placer på et fad.
- Fjern toppen af osten med en ske og lad den flyde ud.
- Fordel de lune, grillede jordbær ovenpå.
- Dryp med honning og balsamico-glace, og drys evt. med ristede nødder og lidt peber.
🧺 Serveringsforslag:
- Servér med lune flute, surdejsbrød eller små sprøde crostini.
- Perfekt som grillforret, tapasret eller endda en afsluttende osteservering med et glas rosé eller perlende hvidvin.
Lun camembert med jordbærkompot og ristede nødder
Ingredienser til 4 personer:
Til camemberten:
- 1 hel camembert (ca. 250 g – vælg en, der kan bages)
- Frisk timian eller rosmarin (valgfrit)
- Evt. lidt honning
Til jordbærkompot:
- 200 g jordbær (friske eller frosne)
- 1-2 spsk sukker (smag til)
- ½ tsk vaniljesukker
- 1 tsk citronsaft
Til servering:
- 40 g ristede valnødder eller hasselnødder
- Sprødt brød eller kiks
Fremgangsmåde:
1. Jordbærkompot:
- Skær jordbær i kvarte.
- Kom dem i en gryde med sukker, vaniljesukker og citronsaft.
- Lad det simre ved lav varme i 10-15 min, til bærrene er bløde og saften er kogt lidt ind.
- Afkøl let (kan også laves dagen før og genopvarmes).
2. Bag camemberten:
- Fjern evt. pap fra osten og læg den i sin trækasse eller i et ildfast fad.
- Skær et lille kryds i toppen og stik en kvist timian eller lidt rosmarin i, hvis du vil.
- Bag ved 180°C i 10-15 min, til osten er blød og smeltet indeni.
- Dryp evt. lidt honning over ved servering.
3. Anretning:
- Læg den varme camembert på et fad.
- Top med lun jordbærkompot og drys med ristede nødder.
- Server straks med godt brød eller små kiks.
🧀🍓 Tips:
- Brug evt. brombær eller blåbær sammen med jordbær for dybere smag.
- Prøv også en lille skefuld portvin i kompotten – det er lækkert!
Mini cheescake i glas med jordbær og flødeost
Ingredienser til 4 personer:
- 100 g digestivekiks
- 50 g smør, smeltet
- 200 g flødeost naturel (fx Philadelphia)
- 2 spsk flormelis
- 1 tsk vaniljesukker
- 1,5 dl piskefløde
- 200 g jordbær i tern
Fremgangsmåde:
- Knus kiksene og bland med smør. Fordel i 4 glas og tryk let ned.
- Pisk flødeost, flormelis og vaniljesukker sammen. Pisk fløden stiv og vend i.
- Fordel cremen over kiksebunden og top med friske jordbær.
- Stil på køl i mindst 1 time før servering.
🍓 Kan også toppes med lidt citronmelisse eller revet citronskal.
Grillede jordbær med balsamico og mynte (grillet dessert)
Ingredienser til 4 personer:
- 500 g jordbær (store hele, gerne med lidt stilk)
- 2 spsk balsamico (gerne en tyk, sød version)
- 1 spsk rørsukker eller honning
- Friske mynteblade
- Evt. vaniljeis eller mascarpone til servering
Fremgangsmåde:
- Bland balsamico og sukker/honning.
- Pensl jordbærrene med blandingen.
- Grill dem kort på spyd – ca. 1-2 minutter på hver side ved middel varme.
- Server med friske mynteblade og evt. en kugle is eller en skefuld mascarpone.
🍓 Tip: Jordbærrene skal kun lige få varme – så bevarer de både saft og smag.
Jordbærtrifli med makroner og skyr
Ingredienser til 4 personer:
- 400 g jordbær
- 2 spsk sukker
- 2 dl piskefløde
- 200 g skyr (eller græsk yoghurt)
- 1 tsk vaniljesukker
- 12 makroner
- Lidt mørk chokolade (til pynt)
Fremgangsmåde:
- Skær jordbær i skiver og drys med sukker. Lad trække i 10 min.
- Pisk fløden stiv og vend den med skyr og vaniljesukker.
- Knus makronerne groft.
- Læg lagvis i glas: først makroner, så flødeskumsskyr, så jordbær – gentag.
- Riv lidt mørk chokolade over som pynt.
🥄 Tip: Triflien kan laves et par timer i forvejen og stilles på køl.
Grillede bananer med mørk chokolade og nødder (nem og uimodståelig)
Ingredienser til 4 personer:
- 4 modne bananer (med skræl)
- 50 g mørk chokolade, grofthakket
- 1 håndfuld hakkede nødder (fx hasselnødder eller mandler)
- Evt. lidt kokos eller mini-skumfiduser
- Evt. vaniljeis eller cremefraiche til servering
Fremgangsmåde:
- Skær et snit langs bananens længde (men ikke helt igennem).
- Fyld revnerne med chokolade og nødder (og evt. kokos).
- Pak bananerne i alufolie eller læg dem direkte på grillen med skrællen nedad.
- Grill i 8–10 minutter med låg på, til chokoladen er smeltet og bananen blød.
- Spis med ske direkte fra skrællen – evt. med en kugle is ved siden af.
💡 Variation: Prøv også med grillede ananasskiver vendt i lidt honning og lime, serveret med mynte og is.
Lun æblekompot med vaniljeskyr og ristede havregryn (let og nordisk)
Ingredienser til 4 personer:
- 4 æbler, i tern
- 1 spsk sukker
- ½ tsk vaniljesukker
- 1-2 spsk vand
- 2 dl skyr eller græsk yoghurt
- 1 dl havregryn
- 1 spsk smør
- 1 spsk brun farin eller honning
Fremgangsmåde:
- Kog æblerne med sukker, vanilje og lidt vand i ca. 10 min.
- Rist havregryn på panden med smør og farin, til de er sprøde.
- Server kompot med skyr og de ristede gryn.
Citronfromage (klassisk og let syrlig)
Ingredienser til 4 personer:
- 3 æg (delt i blommer og hvider)
- 100 g sukker
- 1,5 dl citronsaft (friskpresset, ca. 2-3 citroner)
- Fintrevet skal fra 1 citron
- 5 blade husblas
- 2,5 dl piskefløde
Fremgangsmåde:
- Læg husblas i blød i koldt vand.
- Pisk æggeblommer med sukker og tilsæt citronsaft og -skal.
- Smelt husblassen i lidt varm citronsaft og rør i æggemassen.
- Pisk fløden og æggehvider hver for sig.
- Vend først fløde, så hvider i. Sæt på køl min. 3 timer.
- Server med lidt revet citronskal eller flødeskum.
Jordbær med balsamico og mynte (frisk og elegant)
Perfekt i foråret og tidlig sommer - let og lidt anderledes.
Ingredienser til 4 personer:
- 500 g friske jordbær
- 1-2 tsk sukker
- 1-2 tsk god balsamicoeddike
- Frisk mynte, finthakket
Fremgangsmåde:
- Skær jordbær i halve eller kvarte.
- Vend med sukker og balsamico.
- Lad trække 15 min.
- Drys med mynte og server – evt. med en kugle vaniljeis.
Grillede appelsiner med mørk chokolade og kanel
Ingredienser til 4 personer:
- 2 store økologiske appelsiner
- 80 g mørk chokolade (min. 70%)
- 2 tsk honning eller ahornsirup (valgfrit)
- ½ tsk kanel
- En lille smule flagesalt (valgfrit – men giver et lækkert pift)
- Evt. lidt hakkede nødder eller kokos til topping
- Aluminiumfolie
Fremgangsmåde:
- Skær appelsinerne i skiver – ca. 1 cm tykke (du skal bruge 8 skiver i alt).
- Læg 2 skiver appelsin i midten af et stykke folie (du skal lave 4 pakker).
- Hak chokoladen groft og fordel den over appelsinskiverne.
- Dryp med lidt honning eller sirup (kan udelades), drys med kanel – og evt. en knivspids flagesalt.
- Luk folien tæt omkring appelsinskiverne, så chokoladen ikke løber ud.
- Grill pakkerne i 8-10 minutter over indirekte varme, indtil chokoladen er smeltet og appelsinen er varm og blød.
- Åbn pakkerne forsigtigt, og drys evt. med lidt hakkede nødder eller kokos inden servering.
🥄 Tip til servering:
- Server som de er – eller med en kugle vaniljeis, creme fraiche eller græsk yoghurt.
- Også lækre oven på en brownie eller pandekage som "grill-luksus".
Har du en grill med låg (kul eller gas), fungerer den ekstra godt til desserter som denne – men man kan også lave den i ovn ved ca. 180°C i 10-12 minutter, hvis det bliver regnvejr ☔
Honningyoghurt med karamelliseret hvidløg og ristede nødder
Ingredienser til 4 personer:
1 hel hvidløg
2 spsk olivenolie
4 dl græsk yoghurt (eller plantebaseret alternativ)
2-3 spsk flydende honning
1 tsk vaniljepasta eller lidt vaniljesukker (valgfrit)
50 g valnødder, mandler eller pistacienødder, grofthakkede
Evt. lidt frisk frugt (fx pære, figen eller bær)
Et nip salt
Fremgangsmåde:
Bag hvidløget:Skær toppen af hvidløgshovedet og dryp med lidt olie.
Pak det ind i stanniol og bag det på grillen eller i ovn ved 180 °C i ca. 40 min, til feddene er helt bløde og karamelliserede.
Pres de bløde fed ud og mos dem til en glat puré.
Varm 1 spsk olie på en lille pande og tilsæt den mosede hvidløg.
Steg forsigtigt i et par minutter, til den dufter sødt og let nøddeagtigt. Tilsæt et nip salt og lad den køle lidt af.
Rør yoghurt med vanilje og halvdelen af honningen.
Vend forsigtigt den karamelliserede hvidløg i – enten helt eller i små striber for et marmoreret udtryk.
Rist de grofthakkede nødder let på en tør pande, til de dufter.
Fordel yoghurten i små skåle eller glas.
Dryp med resten af honningen og top med nødder – og evt. lidt frisk frugt.
Tip:
Karamelliseret hvidløg giver en dyb, næsten butterscotch-agtig smag, der går overraskende godt sammen med yoghurt og honning. Det her er lidt som en mellemting mellem en dessert og en forret – og et hit, hvis man vil overraske sine gæster!
Grillet dessertpizza med karamelliseret hvidløg, honning og ost
Ingredienser til 4 personer:
Bund:
- 1 portion pizzadej (hjemmelavet eller færdig)
- Lidt olie til pensling
Topping:
- 1 hel hvidløg (hoved, ikke fed)
- 2 spsk olivenolie
- 100 g flødeost (f.eks. mascarpone eller neutral flødeost)
- 2-3 spsk honning
- 50 g blød gedeost (kan udelades eller erstattes med ricotta)
- Frisk timian (kan erstattes med mynte eller citronmelisse for mildere smag)
- Evt. et drys hakkede valnødder eller pistacienødder
Fremgangsmåde:
Bag hvidløget først:
- Skær toppen af hvidløgshovedet.
- Dryp med olivenolie og pak ind i stanniol.
- Bag på grillen (eller i ovn) i 40 min, til feddene er bløde og gyldne.
- Når de er kølet lidt af, pres de bløde fed ud og mos dem.
Klargør pizzabunden:
- Rul dejen ud til en lille rund pizza.
- Grill bunden et par minutter på den ene side over direkte varme, til den bobler op og får grillmærker.
- Vend den.
Tilføj fyldet:
- Smør flødeost og den karamelliserede hvidløg ud over den grillede side.
- Dryp med honning.
- Smuldr evt. lidt gedeost over.
- Grill videre 2-4 minutter, evt. med låget på, til osten smelter let.
Drys med frisk timian og evt. hakkede nødder.
Server lun – gerne med et glas dessertvin eller et syrligt element, fx lidt friske bær eller en skefuld syrlig creme fraiche.
Grillet ris pandekage med frugt og chokolade
Ingredienser til 4 personer:
- 2 dl kogte ris
- 1 æg
- 1 spsk sukker
- 1/2 tsk kanel
- 1 spsk smør
- 50 g mørk chokolade, hakket
- 1 dl blandet frugt (f.eks. jordbær, mango eller banan)
Fremgangsmåde:
- Bland ris, æg, sukker og kanel til en tyk dej.
- Form små pandekager og pensl med smør.
- Grill dem i ca. 3 min på hver side, til de er gyldne og sprøde.
- Drys med hakket chokolade og frugt, mens de stadig er varme.
💡 Tip: Kan også laves som én stor pandekage og skæres i stykker.
Grillede ris boller med karamel og kanel
Ingredienser til 4 personer:
- 2 dl kogte ris (gerne klistrede ris som sushi- eller grødris)
- 1 spsk sukker
- 1/2 tsk kanel
- 1 spsk smør
- 2 spsk kondenseret mælk eller honning
- 1 spsk hakkede nødder
Fremgangsmåde:
- Bland kogte ris med sukker og kanel, og form små flade boller.
- Pensl med smør og grill dem i 3-4 min på hver side, til de bliver sprøde.
- Dryp kondenseret mælk eller honning over og drys med hakkede nødder.
💡 Tip: Servér med en kugle vaniljeis
Grillet rispudding i bananblade
Ingredienser til 4 personer:
- 2 dl kogte ris (f.eks. grødris eller jasminris)
- 1 dl kokosmælk
- 2 spsk sukker
- 1 tsk vaniljesukker
- 1 moden banan, moset
- 4 store bananblade (eller bagepapir)
- 1 spsk ristede kokosflager
Fremgangsmåde:
- Bland kogte ris med kokosmælk, sukker, vaniljesukker og moset banan.
- Fordel blandingen i bananblade og fold dem som små pakker. Luk med tandstikker.
- Læg pakkerne på grillen ved indirekte varme i ca. 10-15 min, til de er varme og let karamelliserede.
- Drys med ristede kokosflager og servér.
💡 Tip: Kan også laves i bagepapir, hvis du ikke har bananblade.
Chokolade-risotto med bær
Ingredienser til 4 personer:
- 2 dl risottoris
- 5 dl mælk
- 2 spsk sukker
- 1 tsk vaniljesukker
- 50 g mørk chokolade (min. 70 %)
- 1 dl friske bær (jordbær, hindbær eller blåbær)
- 1 spsk hakkede nødder (valgfrit)
Fremgangsmåde:
- Kog risene i mælken ved lav varme, til de er cremede.
- Rør sukker og vaniljesukker i.
- Hak chokoladen fint og rør den i den varme risotto, til den smelter.
- Servér med friske bær og evt. hakkede nødder.
💡 Tip: Kan også serveres med en klat flødeskum eller lidt revet appelsinskal.
Kokos-rispudding med mango og lime
Ingredienser til 4 personer:
- 2 dl ris (f.eks. grødris eller jasminris)
- 4 dl kokosmælk
- 2 dl vand
- 3 spsk sukker
- 1 tsk vaniljesukker
- 1 moden mango, i tern
- 1 lime, saft og skal
- 1 spsk ristede kokosflager
Fremgangsmåde:
- Kog risene i kokosmælk og vand ved lav varme, til de er bløde.
- Rør sukker og vaniljesukker i, og lad det køle lidt af.
- Servér med mango, limesaft, limeskal og drys med kokosflager.
💡 Tip: Kan også serveres med ananas eller banan.
Kold ris dessert med æblekompot og kanel
Ingredienser til 4 personer:
- 2 dl risengrødsris
- 5 dl mælk
- 2 spsk sukker
- 1 tsk vaniljesukker
- 2 dl skyr eller græsk yoghurt
- 2 æbler, i tern
- 1 spsk honning
- 1 tsk kanel
- 1 håndfuld hakkede mandler
Fremgangsmåde:
- Kog risene i mælken til en tyk grød (ca. 30 min). Rør sukker og vaniljesukker i. Afkøl helt.
- Bland den kolde risgrød med skyr/yoghurt.
- Kog æblerne bløde med honning og kanel. Lad dem køle af.
- Anret ris desserten i glas med æblekompot og drys med mandler.
💡 Tip: Kan også laves med bærkompot eller rabarber.
Æble-ris dessert med kanel og nødder
Ingredienser til 4 personer:
- 1 dl risengrødsris
- 5 dl mælk
- 2 spsk sukker
- 1 tsk vaniljesukker
- 2 æbler, skrællet og i små tern
- 1 tsk kanel
- 1 håndfuld hakkede nødder (valnødder eller mandler)
- 1 spsk smør
- Evt. lidt honning
Fremgangsmåde:
- Kog risene i mælken ved lav varme, til de er cremede (ca. 30 min).
- Rør sukker og vaniljesukker i. Lad det køle lidt af.
- Steg æbleternene på en pande med smør og kanel, til de er let karamelliserede.
- Anret risdesserten med æbler og drys med hakkede nødder.
- Dryp evt. lidt honning over for ekstra sødme.
💡 Tip: Serveres lun eller kold – evt. med lidt flødeskum eller skyr på toppen!
Chokoladefondant (Lava Cake)
Ingredienser til 4 personer:
- 100 g mørk chokolade (70%)
- 100 g smør
- 2 æg
- 2 æggeblommer
- 75 g sukker
- 30 g hvedemel
- Smør og kakaopulver til formene
Fremgangsmåde:
- Forvarm ovnen til 200°C.
- Smør fire små ramekiner og drys dem let med kakaopulver.
- Smelt chokolade og smør over vandbad eller i mikroovnen.
- Pisk æg, æggeblommer og sukker sammen, til det bliver lyst og luftigt.
- Vend den smeltede chokolade i æggemassen, og sigt melet i. Rør forsigtigt sammen.
- Fordel dejen i formene og bag i 8-10 minutter, så midten stadig er flydende.
- Lad kagerne hvile i 1 minut, og vend dem forsigtigt ud på tallerkener.
- Servér med is eller friske bær.
Klassisk Créme Brûlée
Ingredienser til 4 personer:
- 4 æggeblommer
- 4 dl fløde
- 75 g sukker
- 1 vaniljestang eller 1 tsk vaniljesukker
- 4 spsk sukker til karamellisering
Fremgangsmåde:
- Forvarm ovnen til 150°C.
- Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Varm fløden op med vaniljekorn og stang (hvis du bruger vaniljesukker, tilsæt det senere). Tag af varmen, når det næsten koger.
- Pisk æggeblommer og sukker sammen, til det bliver lyst og luftigt.
- Hæld den varme fløde i æggeblandingen lidt ad gangen under omrøring. Fjern vaniljestangen.
- Fordel blandingen i fire ramekiner (små ovnfaste skåle) og stil dem i en dyb bradepande. Hæld varmt vand i bradepanden, så det når halvvejs op om skålene.
- Bag i ovnen i ca. 40 minutter, indtil cremen er fast, men stadig let blævrende. Lad dem køle af, og stil dem i køleskabet i mindst 2 timer.
- Inden servering drysses sukker jævnt over hver crème brûlée, og det karamelliseres med en gasbrænder (eller under grillen i ovnen).
- Servér straks.
Æble-créme brûlée
Ingredienser til 4 personer:
- 2 æbler, revet
- 2 dl piskefløde
- 2 dl sødmælk
- 4 æggeblommer
- 3 spsk sukker
- 1 tsk vaniljesukker
- 4 spsk rørsukker (til karamellåg)
Fremgangsmåde:
- Kog fløde og mælk op i en gryde.
- Pisk æggeblommer, sukker og vanilje sammen, og rør den varme flødeblanding i lidt ad gangen.
- Fordel revne æbler i små ramekiner og hæld cremen over.
- Bag i vandbad ved 150°C i ca. 30 min, til cremen er fast.
- Drys et tyndt lag rørsukker over og karamelliser det med en gasbrænder eller ovnens grillfunktion.
Karamelliserede æbler med saltede peanuts og mørk chokolade
Ingredienser til 4 personer:
- 2 æbler
- 100 g sukker
- 1 dl fløde
- 30 g smør
- ½ tsk havsalt
- 50 g saltede peanuts
- 50 g mørk chokolade
Fremgangsmåde:
- Skær æblerne i både.
- Smelt sukkeret i en gryde uden omrøring, indtil det bliver gyldent.
- Tilsæt fløde og smør, rør rundt, og lad det koge et par minutter til en tyk karamel.
- Vend æblebådene i karamellen og fordel dem på en bageplade.
- Hak peanuts og chokolade groft og drys over.
- Lad det køle let af og servér.
Æblepizza med kanel og mascarpone
Ingredienser til 4 personer:
- 1 pizzadej (hjemmelavet eller færdigkøbt)
- 2 æbler, tyndt skåret
- 100 g mascarpone
- 2 spsk honning
- 1 tsk kanel
- 50 g hakkede mandler eller valnødder
- Flormelis til drys
Fremgangsmåde:
- Rul pizzadejen ud og smør mascarpone ud over bunden.
- Fordel de tynde æbleskiver ovenpå.
- Dryp med honning og drys med kanel samt hakkede nødder.
- Bag ved 200°C i ca. 12-15 minutter, til den er sprød.
- Drys med flormelis og servér lun.
Æblepandekager
Ingredienser til 4 personer:
- 2 æbler, revet
- 2 æg
- 2 dl mælk
- 2 dl hvedemel
- 1 tsk bagepulver
- 1 tsk vaniljesukker
- 1 spsk sukker
- Smør til stegning
Fremgangsmåde:
- Pisk æg, mælk, mel, bagepulver, vaniljesukker og sukker sammen.
- Vend de revne æbler i dejen.
- Steg små pandekager på en pande med lidt smør.
- Server med sirup, flormelis eller lidt kanel.
Æblekage med makroner og flødeskum (gammeldags)
Ingredienser til 4 personer:
- 4 æbler
- 1 dl vand
- 3 spsk sukker
- ½ tsk kanel
- 100 g makroner
- 2 dl piskefløde
Fremgangsmåde:
- Skær æblerne i tern og kog dem med vand, sukker og kanel i ca. 10 min.
- Knus makronerne i en skål.
- Læg lagvis æblegrød og makroner i et glas.
- Pisk fløden og top med en skefuld på hver portion.
Bagte æbler med kanel og nødder
Ingredienser til 4 personer:
- 4 store æbler (fx Jonagold eller Ingrid Marie)
- 50 g hakkede valnødder eller mandler
- 2 spsk brun farin eller honning
- 1 tsk kanel
- 1 tsk vaniljesukker
- 25 g smør
- Evt. lidt rosiner
Fremgangsmåde:
- Skær toppen af æblerne og fjern kernehuset.
- Bland nødder, farin, kanel, vaniljesukker og evt. rosiner.
- Fyld blandingen i æblerne og læg en lille smørklat på toppen.
- Bag ved 180°C i ca. 25-30 min.
- Server med vaniljeis eller flødeskum.